Wat is een crashdieet?

Een crashdieet is een zeer specifiek soort dieet gericht op afvallen op korte termijn. Met afvallen op korte termijn bedoelen we afvallen binnen 2 weken. Dit betekent dat je tijdens het crashdieet, wil je echt goed afvallen, maar erg weinig mag eten. Wat is het effect van een crashdieet volgen? Wat zijn bekende crashdieten? Wat zijn de voor- en nadelen van een crashdieet volgen?

Crashdieet volgen

We raden aan alleen een crashdieet te volgen als je snel wilt afvallen en geen optie ziet om met een focus op de lange termijn af te vallen. Heb je over paar weken een belangrijk evenement en wil je er goed uitzien, dan kan een crashdieet volgen slim zijn. Je kan namelijk binnen een korte periode een paar kilo afvallen, iets waar je normaal veel langer over zou doen. Een crashdieet volgen is niet gemakkelijk, over het algemeen krijg je erg weinig voedingsstoffen binnen waardoor het hongergevoel sterk aanwezig is. Dit maakt het crashdieet niet voor iedereen weggelegd. Ook sporten tijdens het crashdieet is niet aangeraden omdat je simpelweg niet genoeg energie hebt in je lichaam om dit te doen. Wat zijn bekende soorten crashdiëten?

Soorten crashdiëten?

Net als voor gewone diëten zijn er ook tig verschillende soorten crashdiëten. Je kan er dus vanuit gaan dat je wel een crashdieet kan vinden dat goed bij je past. Zo is er het soepdieet, ook beschreven op onze site. Kenmerkend van dit dieet is dat je maar weinig variatie ziet, dit is bij de meeste crashdiëten het geval. Zo is er ook het brooddieet wat tot de crashdiëten behoort en zijn er verder het ziekenhuis dieet, het appeldieet, het BCM-dieet. En zo zijn er nog wel tientallen soorten crashdiëten. Wat we graag als tip willen meegeven, ondanks dat vaak beschreven staat dat je echt niks anders mag eten dan bijvoorbeeld brood, soep of appels raden we toch aan altijd fruit, sportvoeding en bijvoorbeeld ontbijtdrink te nemen zodat je zeker weet dat je op een gezonde manier afvalt (lees: genoeg en genoeg verschillende soorten voedingsstoffen binnenkrijgt).

Voordelen crashdieet?

Wat zijn de voordelen van het crashdieet? Het grootste voordeel is natuurlijk het snel afvallen, je kan binnen 1 week zeker 4 kilo afvallen als je het goed doet, dit is meer dan een halve kilo per dag! Een halve kilo afvallen per dag wordt meestal gezien als maximaal haalbaar als je flink gaat sporten en diëten. Met een crashdieet kan je dus meer afvallen dan 500 gram per dag. Verder ben je ook weer snel van het crashdieet af, je hoeft het niet maanden vol te houden wat zeker gezien kan worden als een voordeel van het crashdieet. Zijn er ook nadelen van het crashdieet?

Nadelen crashdieet?

Wat zijn de nadelen van het crashdieet? Het grootste nadeel is waarschijnlijk wel het jojo effect. Ondanks dat je het helemaal zelf in je hand hebt zal het jojo effect bij een crashdieet meer aanwezig zijn dan bij een langdurig dieet. Ook een nadeel is het feit dat je geen structurele veranderingen in je voedingspatroon aanbrengt en je niet sport tijdens het crashdieet. Sporten is belangrijk als je structureel wilt afvallen. Ook het hongergevoel zal zoals eerder gezegd een nadeel kunnen zijn van het crashdieet.

Hopelijk heb je antwoord gekregen op je vraag, wat is een crashdieet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *