Hardlopen in de winter

De winter is in aantocht en deze tijd van het jaar heeft veel invloed op het aantal hardlopers dat je buiten ziet, dat aantal neemt namelijk snel af als het kouder wordt, wij denken dat dat helemaal niet nodig is en geven je graag enkele tips mee hoe jij ervoor kan zorgen dat doorgaan met hardlopen in de winter voor jou geen enkel probleem is.

Hardlopen in de winter – Kledingkeuze?

Het is koud, het is vroeg donker en je hebt er al een lange dag opzitten en weinig zin om nu nog eens een rondje te gaan hardlopen. Toch is hardlopen in de winter van groot belang voor je lichaam, wil je fit blijven dan betekent dat ook dat je moet hardlopen in periodes waar het misschien minder comfortabel is dan normaal. Hoe kan je er voor zorgen dat je blijft hardlopen in de winter? Ten eerste is je kledingkeuze van groot belang, hardlopen in een zomeroutfit is er niet meer bij door de kou, wind en de regen. Goede thermo kleding, een regendicht jack, licht gevende attributen en kleding en misschien warme maar dunne hardloop handschoenen en mutsen zijn belangrijk in de winter. Wil je blijven hardlopen in de winter, graag het hele jaar door fit zijn dan is het van belang om te investeren in je hardloop winterkleding. Lees hier meer over het kiezen van een goede winter hardloopbroek. Ja het nadeel is dat winterkleding inderdaad wat geld kost, je bent zo tegen de 200 euro kwijt, maar dan kan je er wel jaren mee doen, een paar dagen per jaar extra ziek en niet kunnen werken omdat je ziek bent kost je al veel meer. Alle andere voordelen van fit zijn daargelaten. Goede winterkleding is essentieel voor hardlopen in de winter.

Tip: Verlichting of reflecterende kleding is erg belangrijk in de winter, let hier op bij de aanschaf van je kleding, een lichtje hoeft maar een paar euro te kosten maar maakt je als hardloper vele malen zichtbaarder.

Sporten in de winter – Motivatie

Naast goede kleding is een goede motivatie ook een belangrijke randvoorwaarde om te kunnen sporten in de winter, waarom? Simpel, er zijn veel gehoorde smoezen die te maken hebben met het weer waardoor mensen niet gaan sporten in de winter. Het is koud het is nat, het is glad, het regent, het is donker en ga zo maar door. Belangrijk is om niet in deze smoesjes te blijven hangen maar te denken aan je lichaam die alleen fit kan blijven als je gaat sporten. Een goede voorbereiding zoals goede kleding, kan al zorgen voor een grote motivatie om er dan ook maar wat van te gaan maken in de winter, je hebt immers de kleding toch ook aangeschaft.

Tip: Een cooling-down en warming-up is nog belangrijker voor hardlopen in de winter, omdat je eerder blessures oploopt bij dit koude weer.

Tip: blijft alert als je gaat hardlopen in de winter het kan wat gladder zijn en kleedt je naar de weersomstandigheden, let ook goed op de weersomstandigheden door bijvoorbeeld buienradar te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *