Hardloopschoenen

Hardloopschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je hardloopoutfit. Goede hardloopschoenen zorgen ervoor dat je geen blessures oploopt, sneller en efficiënter kan hardlopen, minder snel pijn hebt bij het hardlopen doordat je een betere beweging maakt en goede hardloopschoenen zijn ademend en voeren vocht af. Er is veel keuze aan hardloopschoenen, maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van hardloopschoenen?

Hardloopschoenen en belangrijke aspecten

Belangrijke aspecten waar je op moet letten zijn onder meer de ondergrond waarop je het meeste loop, of je trainings- of wedstrijdschoenen nodig hebt. Ook je eigen gewicht is een belangrijk aspect om mee te nemen. De stand van jouw voeten is de meest essentiële factor bij het uitkiezen van de juiste hardloopschoenen. Deze aspecten zullen we kort behandelen

Ondergrond: De ondergrond is voornamelijk asfalt, toch zijn er ook lopers die vaak in het bos lopen of op een andere ondergrond. Neem dit mee in je zoektocht naar de juiste schoenen.

Trainingsschoenen: De meeste hardloopschoenen zijn trainingsschoenen, deze zijn vaak zwaarder dan wedstrijdschoenen maar bieden veel meer steun en trainingsschoenen zijn voor de recreatieve hardloper dan ook de beste schoenen.

Gewicht: bij een lager gewicht is minder schokdemping nodig. Bij een zwaarder gewicht meer, dit is belangrijk om blessures te voorkomen. Veel blessures ontstaan bij het hardlopen doordat hardloopschoenen te weinig ondersteuning bieden.

Voeten: Iedereen heeft unieke voeten, alle voeten staan op een andere manier en daardoor is het belangrijk om schoenen te kopen die goed passen bij jouw voeten. Zo heb je bijvoorbeeld zeer brede, lange en hoge voeten maar ook kortere lange en lage voeten. Ook de manier waarop jij rent is van belang bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen. Dit is de reden dat fabrikanten zoals Nike en Adidas miljoenen euro’s stoppen in onderzoek en het ontwerpen van de perfecte hardloopschoenen. Goed passende hardloopschoenen kunnen knieproblemen en rugproblemen (meest voorkomende blessures van verkeerde hardloopschoenen) tegengaan.

Maat: De juiste maat is van belang, advies hierover kunnen we niet geven, elke fabrikant heeft vaak een andere pasvorm. Om geld te besparen raden we aan de hardloopschoenen te passen in de winkel en online te kopen. Ook al doe je dit op de webshop van bijvoorbeeld Nike dan kan je vaak alsnog geld besparen ten opzichte van het aanschaffen van hardloopschoenen in de winkel.

Uiterlijk: Veel hardloopschoenen worden tegenwoordig gedragen als gewone schoenen omdat ze er strak uitzien, ze hebben vaak lichte kleuren en mooie vormen welke steeds meer terug te vinden zijn in gewone schoenen.

Prijs: De prijs van hardloopschoenen verschilt nog al. Zo kan je hardloopschoenen kopen die minder dan 40 euro kosten, vaak zijn deze echter gebrekkig als het aankomt op de kwaliteit (demping, pasvorm, grip, ademend, vocht afvoerend). Goede hardloopschoenen zijn een investering in de toekomst. Met kwaliteits- hardloopschoenen kan je vaak jaren mee en voorkomen blessures waardoor je ook weer geld bespaart op lange termijn.

Tip: Stop liever teveel dan te weinig tijd in het vinden van de juiste hardloopschoenen, zo kan je geld besparen en blessures voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *