Bewegen met Alzheimer

Hardlopen en bewegen is belangrijk voor een goede gezonheid, dit geldt ook als er al sprake is van een verminderde gezonheid. Denk bijvoorbeeld aan bewegen met Alzheimer, alhoewel dit een ziekte is die je vaak krijgt op latere leeftijd en bewegen dan al lastiger gaat komt uit verschillend onderzoek naar voren dat goed bewegen de oprukking van Alzheimer kan vertragen.

Bewegen met dementie

Zo sprak onder andere prof.dr. Erik Scherder al eerder over het belang van het bewegen van ouderen en dat dit kan helpen om dementie tegen te gaan. En het is bijna vanzelfsprekend dat dit helpt, net zoals dat gezond leven in het algemeen helpt om ziektes te voorkomen en te verminderen is het ook zo dat bij aanwezigheid van een ziekte zoals dementie het belangrijk is om  te blijven bewegen. Dit bevordert niet alleen het lichaam maar activeert ook andere delen van het brein en helpt om ook mentaal actiever te worden.

Natuurlijk is het belangrijk im daarbij rekening te houden met de fysieke gesteldheid, deze moet je vanzelfsprekend ook niet te zwaar willen belasten als je al met een bepaalde aandoening rond loopt, maar lichte beweging zoals wandelen of joggen/hardlopen voor korte periodes zal zeker een bijdrage leveren aan het voorkomen van dementie. En bewegen met Alzheimer of een andere ziekte zal misschien de ziekte niet weg nemen maar vast staat wel dat bewegen een positieve bijdrage zal leveren aan het verminderen van de symptomen.

Bron:
Physical (in)activity and cognition in cognitively impaired older people
Volkers, K.M. (2012), Faculteit Psychologie en Pedagogiek VU Amsterdam
Promotors prof. dr. E.J.A. Scherder, prof. dr. ph. Scheltens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *